Blog

Wees lief voor jezelf: omarm de kracht van mildheid

19 februari 2024

Herken je dat gevoel? Je scrollt door social media en ziet alleen maar perfecte plaatjes van succesvolle mensen, je voelt de druk om te presteren en je eigen leven lijkt opeens minder goed.

We zijn vaak onze eigen strengste criticus en veroordelen onszelf hard voor fouten en tekortkomingen. Maar wat zou er gebeuren als we onszelf en de wereld om ons heen met meer mildheid zouden benaderen? Kunnen we onze fouten zien als leermomenten, onze kwetsbaarheid omarmen en compassie tonen voor onszelf en anderen?

Blog - Wees lief voor jezelf: omarm de kracht van mildheid

Wat is mildheid?

Mildheid is géén zelfmedelijden of passiviteit. Het gaat om het actief zorgen voor ons emotionele en fysieke welzijn. Mildheid helpt bij het opbouwen van veerkracht en is een krachtig coping-instrument. Mildheid betekent dat je moeilijke en pijnlijke gevoelens erkent en actie onderneemt om de pijn te verlichten, in plaats van het weg te duwen of jezelf te veroordelen.

De drie belangrijkste pijlers van mildheid zijn:

Vriendelijkheid: je bent bereid om voor jezelf te zorgen en je innerlijke criticus tegen te spreken. Als je het niet tegen een vriend zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf.

Menselijkheid: pijn is een normale, menselijke ervaring. Iedereen heeft wel eens pijn. Door de pijn en de kwetsbaarheid van anderen te herkennen, voel je je minder alleen.

Mindfulness: mindfulness gaat over het verdragen van ongemakkelijke/pijnlijke gevoelens op een niet-oordelende manier zodat je er wat afstand van kan nemen. “Ik voel wat ik voel, maar ik val niet samen met deze ervaring.”

Hoe kan je mildheid oefenen?

Hier zijn enkele voorbeelden van mildheid die je in je dagelijks leven kan verwerken. Probeer ze op te schrijven of hardop te zeggen voor een spiegel:

  • Het is oké om fouten te maken, niemand is perfect.
  • Het is niet egoïstisch om vriendelijk te zijn voor mezelf.
  • Ik zal proberen niet aan mezelf te twijfelen of mezelf te veroordelen.
  • Ik mag nee zeggen tegen anderen en ja tegen mezelf.
  • Veranderen is niet gemakkelijk, maar het is makkelijker als ik wat milder ben voor mezelf.
  • Er bestaat geen falen, alleen maar leermomenten.

Mildheid draagt bij aan een beter en gezonder zelfbeeld, geef het dus zeker een kans en ervaar zelf wat het met je doet. Ben je nog niet helemaal overtuigd om van mildheid een prioriteit te maken dit jaar? Kan je wel wat hulp gebruiken om milder voor jezelf te worden? Dan kan je bij BloomUp steeds terecht voor een online in gesprek met een psycholoog of therapeut, waar en wanneer je wil.